banane — Nutrienți, beneficii pentru sănătate și sfaturi pentru cumpărături

banane

Echipa Listonic

3 decembrie 2024

Bananele sunt un fruct versatil, cunoscut pentru gustul lor dulce și comoditatea de a fi transportate. Descoperă nutrienții pe care îi oferă bananele, beneficiile pentru sănătate și eventualele riscuri. Învață cum să alegi bananele perfecte și coapte de la supermarket și află cele mai bune metode de păstrare pentru a le menține prospețimea.

Nutrienți

Verifică valorile nutriționale detaliate, inclusiv informații despre calorii, grăsimi, carbohidrați și proteine la 100 de grame de produs.

Disponibil GRATUIT în aplicația Listonic

Informații nutriționale

Cantitate per 100 g

Calorii

🔥 89 kcal

Nutrienți per: 100 g% Valoare zilnică*
Carbohidrați23 8.36%
Fibră3 10.71%
Zahăr12 24%
Indice glicemic51 -
Proteină1 2%
Sodiu1 0.04%
Grăsimi totale0 -

*% din Valoarea Zilnică (DV) indică cât contribuie un nutrient dintr-o porție de mâncare la o dietă zilnică. 2.000 de calorii pe zi sunt folosite pentru recomandări generale de nutriție.

Fapte și sfaturi

🛒
Alege bananele ușor verzi dacă vrei să reziste mai mult timp. Cele complet galbene sunt pentru utilizare imediată.
😋
Bananele sunt ușor radioactive din cauza conținutului lor de potasiu.
📦
Păstrează bananele verzi la temperatura camerei până când se coc. Odată ce s-au copt, le poți pune la frigider pentru a le menține prospețimea câteva zile în plus. Coaja poate deveni mai închisă la culoare în frigider, dar fructul din interior va rămâne proaspăt.

Beneficii pentru sănătate

Descoperă beneficiile bananelor în promovarea unui stil de viață mai sănătos și în îmbunătățirea stării tale generale de bine.
  • Rich in potassium, care ajută la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii.
  • Oferă energie rapidă datorită conținutului ridicat de carbohidrați, făcându-le o gustare excelentă pentru un plus de energie.
  • Susține sănătatea digestivă datorită conținutului ridicat de fibre, promovând mișcările intestinale regulate și un microbiom intestinal sănătos.
  • Conține vitamine și minerale esențiale precum vitamina C, vitamina B6 și magneziu, care sunt importante pentru sănătatea generală și bunăstare.
  • Ajută la menținerea echilibrului electrolitic datorită conținutului ridicat de potasiu, esențial pentru funcționarea corectă a mușchilor și hidratare.

Riscuri pentru sănătate

Află despre posibilele riscuri și îngrijorări pentru sănătate asociate cu bananele.
  • Conținut ridicat de zahăr în comparație cu alte fructe, ceea ce poate provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge, fiind o problemă în special pentru diabetici.
  • Posibile reacții alergice la unele persoane, în special la cele cu alergii la latex, care pot duce la simptome precum mâncărime, umflături sau dificultăți de respirație.
  • Probleme digestive precum balonare sau gaze atunci când sunt consumate în exces, mai ales la persoanele sensibile la alimentele bogate în fibre.
  • Bananele prea coapte pot provoca disconfort digestiv deoarece pot avea un conținut mai mare de zahăr și pot fermenta în intestin, ceea ce duce la disconfort.
QR Code

Peste 1000 de carduri de produse GRATUITE în aplicație

Cum să alegi?

Alege bananele în funcție de momentul în care plănuiești să le consumi; caută banane galbene strălucitoare cu mici pete maronii dacă vrei să le mănânci în curând, deoarece acestea sunt complet coapte și au cel mai dulce gust. Dacă preferi un proces de coacere mai lent, optează pentru banane mai verzi.

Evită bananele cu pete negre sau vânătăi, care indică faptul că sunt prea coapte sau deteriorate. Bananele care par mate sau au o nuanță gri sunt de obicei afectate de frig și nu se vor coace corespunzător.

Cum să alegi?

Cum să depozitezi banane

Bananele se păstrează cel mai bine la temperatura camerei până când se coc. Pentru a încetini procesul de coacere, pune-le în frigider; coaja se va înnegri, dar fructul din interior va rămâne proaspăt. Bananele pot fi congelate pentru o păstrare mai îndelungată, fiind ideale pentru smoothie-uri și coacere.

Refrigerarea poate face ca coaja bananei să se înnegrească rapid, deși fructul din interior rămâne proaspăt. Nu păstra bananele în pungi de plastic sigilate, deoarece acest lucru poate reține umiditatea și poate favoriza dezvoltarea mucegaiului. De asemenea, păstrarea bananelor departe de alte fructe care produc etilen poate ajuta la gestionarea vitezei de coacere.

✅ Fapt interesant

Înfășoară un bucățică de folie de plastic în jurul codiței bananelor pentru a încetini procesul de coacere și a le păstra prospețimea mai mult timp.

Cât timp rezistă?

Bananele durează de obicei între 2-7 zile la temperatura camerei, în funcție de gradul lor de coacere atunci când le cumperi. Pentru a încetini coacerea, le poți pune la frigider, unde coaja se va înnegri, dar fructul din interior rămâne proaspăt timp de până la 1 săptămână. Pentru o păstrare mai îndelungată, bananele pot fi curățate de coajă și congelate timp de până la 2-3 luni.

Ce să faci cu resturile?

Disponibil GRATUIT în aplicația Listonic

👨‍⚕️️ Declarație medicală

Conținutul acestui site este doar pentru scopuri informative. Niciun material de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile, diagnosticul sau tratamentul medical profesionist.

Descoperiți produse din alte categorii