Product HUB

Bröd

bröd bild

Listonic Team

1 november 2024

Bröd är en universell basvara som finns i otaliga varianter, var och en med sin egen textur, smak och näringsprofil. Lär dig om olika typer av bröd, deras hälsofördelar och få tips om hur du väljer färskt bröd samt hur du förvarar det för att bevara dess smak och mjukhet.

Näringsämnen

Kolla in de detaljerade näringsvärdena, inklusive information som kalorier, fetter, kolhydrater och proteiner per 100 gram av produkten.

Näringsinformation

Mängd per 100 g

Kalorier

🔥 265 kcal

Näring per: 100 g% Dagligt värde*
Kolhydrater49 17.82%
Fiber3 g10.71%
Sockerarter5 10%
Glykemiskt index75 -
Protein9 g18%
Natrium491 21.35%
Totalt fett3 3.85%

*Procent av dagligt värde (DV) visar hur mycket ett näringsämne i en portion mat bidrar till en daglig kost. 2 000 kalorier per dag används som allmänt kostråd.

Fakta & tips

🛒
Välj bröd med fullkorn och minimala konserveringsmedel. Surdegsbröd har fördelar med naturlig jäsning.
😋
Det äldsta kända brödet bakades för över 14 000 år sedan i Jordanien.
📦
Bröd ska förvaras svalt och torrt, tätt förpackat i sin originalförpackning eller en lufttät behållare. Det kan hållas i rumstemperatur i upp till en vecka. För längre förvaring, frysa in det i en lufttät behållare eller fryspåse i upp till tre månader.

Hälsofördelar

Upptäck hur bröd, när det väljs med omsorg, kan vara en viktig del av en näringsrik kost och god hälsa.
  • Ger långvarig energi tack vare sitt innehåll av komplexa kolhydrater, vilket gör det till en bra energikälla för kroppen och hjärnan.
  • Kan vara en källa till fiber om det är gjort på fullkorn, vilket stödjer matsmältningshälsan och främjar regelbundna tarmrörelser.
  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler som B-vitaminer, järn och magnesium, som stödjer den allmänna hälsan och välbefinnandet.
  • Mångsidigt och näringsrikt, fungerar som bas för en mängd olika hälsosamma pålägg och fyllningar.

Hälsorisker

Upptäck de hälsorisker och bekymmer som är kopplade till bröd.
  • Hög kolhydrathalt som kan orsaka snabba toppar i blodsockernivåerna, vilket är särskilt oroande för diabetiker eller personer som följer lågkolhydratdieter.
  • Låg näringstäthet särskilt i vitt bröd gjort på raffinerat mjöl, som saknar viktiga näringsämnen och fiber jämfört med fullkornsalternativ.
  • Risk för överkonsumtion som kan leda till ett överdrivet kaloriintag och viktökning, särskilt när det kombineras med kaloririka pålägg eller fyllningar.
  • Gluteninnehåll vilket gör det olämpligt för personer med celiaki eller glutenkänslighet, och kan orsaka matsmältningsproblem och andra hälsoproblem.
Conversion widget image

Gör en digital inköpslista!

Hur väljer man?

Bröd bör ha en krispig skorpa och ett mjukt, luftigt inre, helst gjort på fullkorn med få tillsatta sockerarter eller konserveringsmedel. Aroman ska vara frisk och jästig, vilket är kännetecknande för korrekt jäsning.

Avvisa bröd som känns överdrivet tungt eller har en enhetlig, svampig konsistens, vilket ofta är ett tecken på överbearbetning. Undvik också bröd med tecken på mögel eller en ovanlig lukt, vilket indikerar att det har passerat sitt bäst före-datum.

Hur väljer man?

Hur förvarar man?

Bröd bör förvaras i rumstemperatur i en brödlåda eller en papperspåse för att bevara sin skorpa. Plastpåsar kan användas om du föredrar en mjukare skorpa. Bröd håller vanligtvis i upp till en vecka när det förvaras på rätt sätt

Kylning kan göra att brödet blir gammalt snabbare, så det är bäst att undvika detta. Fukt kan orsaka mögeltillväxt, så det är viktigt att förvara brödet på en torr plats. För längre förvaring är det effektivt att frysa brödskivor i lufttäta påsar

✅ Intressant info

För att hålla ditt bröd färskt längre kan du överväga att lägga till en skiva äpple eller en bit selleri i brödlådan; detta hjälper till att bevara fuktnivåerna och förhindrar att brödet torkar ut för snabbt.

Hur länge håller det?

Bröd kan hålla i 3-7 dagar i rumstemperatur, beroende på typen. För längre förvaring kan brödet frysas i upp till 3 månader. Se till att det är ordentligt inslaget för att förhindra frysskador och bevara kvaliteten.

Vad ska man göra med resterna?

Överblivet bröd kan omvandlas till en mängd läckra rätter. Gör brödsmulor genom att torka och mala det, perfekt för att panera kött eller toppa gratänger. Du kan också använda bröd för att göra krutonger till sallader eller soppor genom att skära det i tärningar och rosta det med olivolja och kryddor.

Förvandla överblivet bröd till en söt brödpudding genom att blötlägga det i en äggstanning och baka tills det blir gyllenbrunt. Det kan också användas för att göra franska toast eller fyllda franska toast till frukost. Om du har mycket överblivet bröd, överväg att göra en strata eller savory brödpudding med ost och grönsaker. Bröd kan också förvandlas till bruschetta genom att rosta skivor och toppa dem med tomater, vitlök och basilika, eller helt enkelt frysas för senare användning.

👨‍⚕️️ Medicinsk ansvarsfriskrivning

Innehållet på denna webbplats är endast för informationsändamål. Inget material på denna sida är avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

Upptäck produkter från andra kategorier