Product HUB

Gelé

gelé bild

Listonic Team

1 november 2024

Gelé är en söt pålägg gjord av fruktjuice och socker, som ofta används på bröd och efterrätter. Upptäck hur du väljer geléer med hög fruktinnehåll, lär dig om de näringsmässiga aspekterna av olika typer och ta reda på hur du förvarar dem för att bevara deras kvalitet.

Näringsämnen

Kolla in de detaljerade näringsvärdena, inklusive information som kalorier, fetter, kolhydrater och proteiner per 100 gram av produkten.

Näringsinformation

Mängd per 100 g

Kalorier

🔥 266 kcal

Näring per: 100 g% Dagligt värde*
Kolhydrater69 25.09%
Fiber1 g3.57%
Sockerarter69 138%
Glykemiskt index65 -
Protein0 g-
Natrium37 1.61%
Totalt fett0 -

*Procent av dagligt värde (DV) visar hur mycket ett näringsämne i en portion mat bidrar till en daglig kost. 2 000 kalorier per dag används som allmänt kostråd.

Fakta & tips

😋
Gelé görs vanligtvis av fruktjuice och socker, och stelnar med pektin för att skapa en klar smet. Den är jämnare och mer genomskinlig än sylt.
📦
Oöppnad gelé ska förvaras svalt och torrt. När den väl är öppnad, förvara den i kylskåp och använd inom sex månader.

Hälsofördelar

Se hur gelé kan avnjutas samtidigt som den bidrar positivt till din övergripande hälsa.
  • Ger snabb energi tack vare sitt höga sockerinnehåll, vilket kan vara användbart för en snabb energikick.
  • Innehåller vissa vitaminer och mineraler om den är gjord med fruktjuice, som vitamin C, som stödjer immunförsvaret och den allmänna hälsan.
  • Ökar njutningen och tillfredsställelsen som en söt godbit, vilket bidrar till det emotionella välbefinnandet.
  • Mångsidig i matlagning, som tillför smak och textur till en mängd olika rätter, från desserter till snacks.
  • Låg i fett, vilket gör den till ett lättare alternativ för att stilla sötsuget.

Hälsorisker

Var medveten om de problem som kan uppstå i samband med gelé.
  • Hög sockerhalt i de flesta kommersiella geléer, vilket kan bidra till viktökning, karies och ökad risk för diabetes vid frekvent konsumtion.
  • Låg näringstäthet eftersom gelé främst består av socker och gelatin, vilket ger minimala mängder vitaminer eller mineraler.
  • Potential för konstgjorda tillsatser som konserveringsmedel, smakämnen eller färgämnen i vissa kommersiella geléer, vilket kan orsaka negativa reaktioner hos känsliga individer.
  • Potential för matsmältningsbesvär hos vissa individer på grund av gelatinhalten, särskilt hos dem som är känsliga för gelatin eller andra gelébildande ämnen.
Conversion widget image

Gör en digital inköpslista!

Hur väljer man?

Gelé bör vara fast och hålla sin form bra, men samtidigt vara tillräckligt mjuk för att enkelt kunna bredas ut. Färgen ska vara klar och livlig, vilket speglar kvaliteten på den frukt som använts vid tillverkningen.

Gelé som är sirapsliknande eller har kristalliserat socker på ytan bör undvikas, eftersom detta kan tyda på överkokning eller att den har blivit gammal. Geléer med mögel eller en avvikande lukt bör också undvikas, eftersom de inte är säkra att konsumera.

Hur väljer man?

Hur förvarar man?

Gelé bör förvaras i kylskåp efter att den har öppnats, antingen i sin originalburk eller i en lufttät behållare. Kylning håller den färsk och smakrik i upp till en månad

Att lämna gelén i rumstemperatur kan få den att bli dålig. Undvik att använda smutsiga redskap för att ta ut den, eftersom detta kan introducera bakterier. Se alltid till att burken är ordentligt förseglad för att bevara kvaliteten och förhindra mögeltillväxt

✅ Intressant info

För att förlänga hållbarheten, använd alltid en ren sked för att undvika att introducera bakterier och se till att gelén förblir färsk och fri från kontaminering.

Hur länge håller det?

Gelé kan hålla i 1-2 år oöppnad när den förvaras på en sval, mörk plats. När den väl har öppnats bör den förvaras i kylskåp och användas inom 6-12 månader.

Vad ska man göra med resterna?

Överbliven gelé kan användas i en mängd söta och fruktiga rätter. Bred den på rostat bröd, scones eller kex för en snabb frukostdelikatess, eller blanda den i yoghurt, havregryn eller smoothies för extra sötma. Gelé är också utmärkt som fyllning i tårtor, kakor eller crêpes.

Använd gelé som glasyr på rostade kött som skinka eller fläsk, där sötman kompletterar de salta smakerna. Om du har mycket gelé, överväg att göra en sats geléfyllda munkar genom att spruta in den i friterad deg och pudra med florsocker. Gelé kan också röras ner i en sås eller coulis för att ringla över desserter som glass, cheesecake eller panna cotta. För ett snabbt snacks, bred gelé på kex med färskost eller njut av den med en skiva ost och knaprigt bröd.

👨‍⚕️️ Medicinsk ansvarsfriskrivning

Innehållet på denna webbplats är endast för informationsändamål. Inget material på denna sida är avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

Upptäck produkter från andra kategorier