Product HUB

Domuz — Besin Değerleri, Sağlık Faydaları Ve Alışveriş İpuçları

domuz

Listonic Ekibi

3 Aralık 2024

Domuz etinin doğru kesimlerini seçmek, yemeklerinizin besin değerini artırabilir. Domuz etini nasıl seçeceğinizi ve hazırlayacağınızı keşfedin, sağlık özelliklerini korumak için çeşitli pişirme yöntemlerini öğrenin ve etkili saklama ipuçları bulun.

Besin değerleri

100 gram ürün başına kalori, yağ, karbonhidrat ve protein gibi detaylı besin değerlerini inceleyin.

Besin Değerleri

Başına Miktar 100 g

Kalori

🔥 242 kcal

Başına Besin Değeri: 100 g% Günlük Değer*
Karbonhidrat0 -
Lif0 -
Şeker0 -
Glisemik İndeks0 -
Protein27 g54%
Sodyum62 2.7%
Toplam Yağ14 17.95%

*Günlük Değer (%DV), bir porsiyondaki besin ögesinin günlük diyete ne kadar katkıda bulunduğunu gösterir. Genel beslenme önerileri için günde 2.000 kalori kullanılır.

Bilgiler ve ipuçları

😋
Domuz, dünya genelinde en yaygın tüketilen etlerden biridir ve çeşitli yemeklerde kullanılır.
📦
Taze domuzu buzdolabında saklayın ve üç ila beş gün içinde tüketin. Daha uzun süreli saklama için, hava geçirmez bir kapta veya dondurucu poşetinde altı aya kadar dondurun. Pişirilmiş domuz ise buzdolabında dört güne kadar saklanabilir.

Sağlık faydaları

Domuz etinin, özellikle yağsız kesimlerinin, kas sağlığını ve genel iyilik halini destekleyen zengin bir protein ve temel besin kaynağı olabileceğini keşfedin.
  • Yüksek protein içeriği, kas gelişimi, onarımı ve genel vücut fonksiyonu için gereklidir.
  • B vitaminleri açısından zengin, B6, B12, tiamin ve niasin gibi, enerji metabolizmasını ve beyin sağlığını destekler.
  • Demir, çinko ve selenyum gibi temel mineraller içerir, bağışıklık sistemini destekler ve genel sağlığı korur.

Sağlık riskleri

Domuz etiyle ilgili olası sorunları göz önünde bulundurun.
  • Domuz eti tüketiminin sağlık üzerindeki etkileri, aşırı miktarda tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Kalp ve damar hastalıkları riski, domuz etinin yüksek yağ içeriği nedeniyle artabilir.
  • Bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler, aşırı domuz eti tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatabilir.
  • Kolesterol seviyelerinin yükselmesi, domuz etinin doymuş yağ içeriği nedeniyle kolesterol seviyelerini artırabilir.
  • Sindirim sorunları riski, domuz eti sindirimi zor olabileceğinden, bazı insanlarda sindirim problemlerine yol açabilir.
Conversion widget image

Bakkal alışverişini daha hızlı planlayın

Nasıl seçilir?

Domuz etinin rengi pembe-kırmızı olmalı, sert, beyaz yağ ve minimal mermerleşme içermelidir. Et, bastırıldığında geri sıçramalıdır, bu taze olduğunu gösterir.

Solgun, yumuşak yağlı veya ekşi ya da amonyak gibi bir kokuya sahip domuz etlerinden kaçının; çünkü bunlar etin taze olmadığını gösteren işaretlerdir. Kaygan bir dokuya sahip veya yapışkan hissi veren etlerden de uzak durulmalıdır, çünkü bunlar tüketim için güvenli olmayabilir.

Nasıl seçilir?

Domuz nasıl saklanır

Çiğ domuz etinin buzdolabında, sıkıca plastik film veya kasap kağıdına sarılı olarak saklanması gerekir. En soğuk kısımda tutun böylece tazeliğini beş güne kadar koruyabilir. Daha uzun süreli saklama için dondurulması önerilir

Domuz etini oda sıcaklığında bırakmak, bakteri üremesine ve bozulmaya yol açabilir. Hazır yemeklerin yakınında saklamaktan kaçının böylece çapraz kontaminasyonu önlemiş olursunuz. Her zaman domuz etini önerilen süre içinde pişirin ve çiğ ile pişirilmiş et için ayrı kesme tahtaları kullanın

✅ İlginç gerçek

Daha iyi dondurma sonuçları için, domuzu yemek boyutunda porsiyonlara ayırarak dondurun, böylece sadece ihtiyacınız olanı çözüp diğerlerinin kalitesini etkilemeden kullanabilirsiniz.

Ne kadar dayanır?

Domuz eti buzdolabında genellikle 1-2 gün dayanır. Daha uzun süre saklamak için domuz eti 6-8 ay kadar dondurulabilir. Doğru ambalajlama, örneğin vakumlu paketleme, daha uzun saklama sürelerinde kalitesini korumaya yardımcı olur.

Artanlarla ne yapılır?

Artan domuz eti, çeşitli tuzlu yemeklerde kullanılabilir. İnce dilimler halinde kesip sandviçlere, dürümlere veya salatalara lezzetli bir protein olarak ekleyebilir ya da doğrayıp sebzeler ve pirinçle birlikte bir sote hazırlayabilirsiniz. Domuz eti, baharatlar, peynir ve taze salsa ile harika bir uyum sağladığı için taco, burrito veya enchilada gibi yemeklerde de mükemmeldir.

Domuz etini patates, sebzeler ve peynirle birlikte bir güveçte kullanabilir veya zenginlik ve lezzet katmak için bir çorba veya yahniye karıştırabilirsiniz. Eğer elinizde çok fazla domuz eti varsa, barbekü sosu ve lahana salatası ile çekilmiş domuz eti sandviçleri yapmayı düşünebilir veya pizza veya pide üzerinde malzeme olarak kullanabilirsiniz. Domuz eti ayrıca makarna yemeklerine carbonara gibi eklenebilir veya yumurta ve peynirle birlikte bir quiche veya frittata içinde karıştırılabilir. Hızlı bir atıştırmalık için domuz etini ısıtıp, soslarla veya yeşilliklerin üzerinde servis edebilirsiniz.

👨‍⚕️️ Tıbbi uyarı

Bu web sitesindeki içerikler yalnızca bilgi amaçlıdır. Bu sitedeki hiçbir materyal profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerine geçmez.

Diğer kategorilerden ürünler keşfedin