Product HUB

Ketçap — Besin Değerleri, Sağlık Faydaları Ve Alışveriş İpuçları

ketçap

Listonic Ekibi

3 Aralık 2024

Ketçap, dünya genelinde en popüler soslardan biridir ve tatlı ve ekşi tadıyla tanınır. Ketçabın besin profiline dalın; şeker ve sodyum içeriği gibi sağlıkla ilgili olası durumları inceleyin ve daha sağlıklı alternatifler veya ev yapımı ketçap yapma yöntemlerini keşfedin.

Besin değerleri

100 gram ürün başına kalori, yağ, karbonhidrat ve protein gibi detaylı besin değerlerini inceleyin.

Besin Değerleri

Başına Miktar 100 g

Kalori

🔥 100 kcal

Başına Besin Değeri: 100 g% Günlük Değer*
Karbonhidrat25 9.09%
Lif1 3.57%
Şeker23 46%
Glisemik İndeks55 -
Protein2 g4%
Sodyum1100 47.83%
Toplam Yağ0 -

*Günlük Değer (%DV), bir porsiyondaki besin ögesinin günlük diyete ne kadar katkıda bulunduğunu gösterir. Genel beslenme önerileri için günde 2.000 kalori kullanılır.

Bilgiler ve ipuçları

😋
Ketçap, aslında bir Çin balık sosu olarak ortaya çıkmış ve günümüzde bildiğimiz domates bazlı sos haline evrilmiştir.
📦
Açılmamış ketçabı serin ve kuru bir yerde saklayın. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin ve altı ay içinde tüketin.

Sağlık faydaları

Ketçap, dikkatli bir şekilde kullanıldığında yemeklerinize lezzet katmanın yanı sıra sağlıklı bir diyete de uyum sağlayabilir.
  • Domateslerden elde edilen likopen gibi antioksidanlar açısından zengin, vücudu serbest radikallerden korur ve iltihaplanmayı azaltır.
  • Düşük kalorili, yemeklere lezzet katmak için daha sağlıklı bir sos seçeneğidir.
  • Vitamin A, Vitamin C ve potasyum gibi vitaminler ve mineraller içerir, genel sağlık ve iyilik hali için destek sağlar.
  • Yemeklerin lezzetini artırır, yemekleri daha keyifli ve lezzetli hale getirir.

Sağlık riskleri

Ketçapla ilgili endişeleri kabul edin.
  • Ketçapın aşırı tüketimi, yüksek şeker ve tuz içeriği nedeniyle sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Obezite riski, ketçapın kalori alımını artırması nedeniyle kilo alımına neden olabilir.
  • Besin değerinin düşmesi, ketçapın sağlıklı beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyerek dengeli bir diyetin ihmal edilmesine yol açabilir.
  • Şeker hastalığı riski, ketçapın yüksek şeker içeriği nedeniyle insülin direncini artırabilir.
  • Diş sağlığı sorunları, ketçapın asidik yapısı diş minesine zarar verebilir.
Conversion widget image

Bakkal alışverişini daha hızlı planlayın

Nasıl seçilir?

Ketçap derin kırmızı bir renge ve sıkı, pürüzsüz bir dokuya sahip olmalı; sıkıldığında şeklini korumalıdır. Lezzeti tatlı ve ekşi bir dengenin karışımı olmalı ve hafif baharat notaları içermelidir.

Aşırı sıvı olan veya çok tatlı ya da tatsız bir tadı olan ketçaplardan kaçının. İyi bir ketçap, çeşitli yiyeceklerle uyumlu olacak şekilde onları zenginleştirir, ancak yemeklerin tadını bastırmaz.

Nasıl seçilir?

Ketçap nasıl saklanır

Ketçap açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Orijinal şişesinde saklamak lezzetini ve kıvamını korur. Doğru şekilde saklandığında, ketçap çeşitli yemekler için vazgeçilmez bir sos olmaya devam eder

Ketçabın sıcak ortamlarda beklemesine izin vermek, fermantasyona ve bozulmaya yol açabilir. Onu doğrudan ısıdan uzak tutmak en iyisidir. Sürekli buzdolabında saklamak ketçabın ekşi ve taze kalmasını sağlar, bakteri üremesini önler

✅ İlginç gerçek

Şişenin ağzında kabuk oluşumunu önlemek için, her kullanımdan sonra üst kısmını temizleyin, böylece ketçap taze kalır ve dökmesi kolay olur.

Ne kadar dayanır?

Ketçap, açılmamış halde serin ve karanlık bir yerde saklandığında genellikle 1-2 yıl dayanır. Açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalı ve 6 ay içinde tüketilmelidir.

Artanlarla ne yapılır?

Artan ketçap, çeşitli yaratıcı şekillerde kullanılabilir. Izgara etler için marine sosu veya sos olarak karıştırarak tatlı ve ekşi bir lezzet katabilir ya da baharatlar, sirke ve melas ekleyerek barbekü sosu için bir temel olarak kullanabilirsiniz. Ketçap, köfte veya köfte harcı karışımlarına eklendiğinde de harika bir lezzet ve nem sağlar.

Ketçabı patates kızartması, soğan halkaları veya tavuk şinitzel için bir sos olarak kullanabilir veya sandviçler ve hamburgerler üzerinde klasik bir çeşni olarak yayabilirsiniz. Eğer çok fazla ketçabınız varsa, onu kıyma ve soğanla hazırlanan sloppy joe harcı içinde kullanmayı düşünebilir veya güveç veya chili tariflerine tatlı bir dokunuş katmak için karıştırabilirsiniz. Ketçap, tatlı ve ekşi sos gibi Asya esintili yemeklerde veya peynir ve pastırma ile fırınlanmış patateslerin üzerinde bir sos olarak da kullanılabilir. Hızlı bir atıştırmalık için, patates cipslerini veya krakerleri ketçaba batırarak ekşi bir lezzet deneyebilirsiniz.

👨‍⚕️️ Tıbbi uyarı

Bu web sitesindeki içerikler yalnızca bilgi amaçlıdır. Bu sitedeki hiçbir materyal profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerine geçmez.

Diğer kategorilerden ürünler keşfedin