Product HUB

Roka — Besin Değerleri, Sağlık Faydaları Ve Alışveriş İpuçları

roka

Listonic Ekibi

3 Aralık 2024

Roka, cesur tadıyla yemeklere lezzet katan baharatlı bir salata yeşilidir. Bu makalede rokanın faydaları, olası riskleri ve mutfak yaratımlarındaki kullanımları ele alınacaktır.

Besin değerleri

100 gram ürün başına kalori, yağ, karbonhidrat ve protein gibi detaylı besin değerlerini inceleyin.

Besin Değerleri

Başına Miktar 100 g

Kalori

🔥 25 kcal

Başına Besin Değeri: 100 g% Günlük Değer*
Karbonhidrat4 1.45%
Lif2 7.14%
Şeker2 4%
Glisemik İndeks15 -
Protein3 g6%
Sodyum27 1.17%
Toplam Yağ1 1.28%

*Günlük Değer (%DV), bir porsiyondaki besin ögesinin günlük diyete ne kadar katkıda bulunduğunu gösterir. Genel beslenme önerileri için günde 2.000 kalori kullanılır.

Bilgiler ve ipuçları

🛒
Kıtır, koyu yeşil yapraklar arayın. Daha küçük yapraklar genellikle daha hafif bir tada sahiptir.
😋
Roka, brokoli ve lahana gibi bir turpgiller sebzesidir.
📦
Rokayı buzdolabında, nemi emmesi için kağıt havluyla birlikte bir sebze torbasında saklayın ve birkaç gün içinde tüketin.

Sağlık faydaları

Roka'nın daha sağlıklı bir yaşam tarzını destekleme ve genel iyilik halinize katkıda bulunma konusundaki faydalarını öğrenin.
  • Antioksidanlar açısından zengin, vücudu serbest radikallerden korur ve kronik hastalık riskini azaltır.
  • Yüksek K vitamini içeriği ile kemik sağlığını destekler, kemik yoğunluğu ve gücü için gereklidir.
  • Kalp sağlığını teşvik eder, kan akışını iyileştiren ve kan basıncını düşüren nitratlar sağlar.
  • A vitamini, C vitamini ve kalsiyum gibi temel vitaminler ve mineraller içerir, genel sağlık ve iyilik hali için önemlidir.

Sağlık riskleri

Roka ile ilişkili olası sağlık risklerini ve endişeleri öğrenin.
  • Roka tüketiminin faydaları, zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
  • Antioksidan özellikleri, rokanın serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlemesine yardımcı olur.
  • Sindirim sağlığına katkı, roka lif açısından zengin olduğu için sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  • Kilo kontrolü, düşük kalorili bir sebze olarak roka, diyet yapanlar için ideal bir seçenektir.
  • Kalp sağlığına olumlu etkiler, rokanın içerdiği besin maddeleri, kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
Conversion widget image

Bakkal alışverişini daha hızlı planlayın

Nasıl seçilir?

Roka, baharatlı tadı ile değerli bir yeşil sebzedir ve taze, canlı görünmelidir. Yaprakları kıtır kıtır ve koyu yeşil olmalı, sarı veya solmuş kısımlar içermemelidir. Cesur tadını ve besin faydalarını korumak için taze tüketilmesi en iyisidir.

Yaprakları kaygan veya solmuş, üzgün bir görünümü olan rokadan kaçının; bu özellikler genellikle ürünün raf ömrünün dolduğunu gösterir. Paketleme içinde yoğuşma görülen torbalardan da uzak durun, bu durum bozulmayı hızlandırabilir.

Nasıl seçilir?

Roka nasıl saklanır

Roka buzdolabında, tercihen delikli bir plastik torbada saklanmalıdır. Çekmecede saklamak tazeliğini ve kıtırlığını bir haftaya kadar korumasına yardımcı olabilir. Saklamadan önce yaprakların kuru olduğundan emin olmak önemlidir

Aşırı nem rokanın solmasına ve bozulmasına neden olabileceğinden, buna dikkat edilmelidir. Rokayı yüksek nemli sebzelerle saklamaktan kaçının çünkü bu, rokanın yumuşamasına yol açabilir. Ayrıca, yaprakları ezmekten kaçının; bu, yaprakların ezilmesine ve raf ömrünün kısalmasına neden olabilir

✅ İlginç gerçek

Roka tazeliğini korumak için, delikli torbanın içine fazla nemi emmesi için bir kağıt havlu yerleştirmeyi düşünebilirsiniz.

Ne kadar dayanır?

Roka, taze tüketildiğinde en iyisidir. Plastik bir torba veya fazla nemi emmesi için kağıt havluyla kaplı bir kapta saklandığında buzdolabında 5-7 gün dayanabilir. En iyi kalite için, buzdolabının sebzelik çekmecesinde saklanması önerilir.

Artanlarla ne yapılır?

Artan roka, birçok yemekte kullanılabilir. Ona salata ekleyerek baharatlı bir tat katabilir veya zeytinyağı, sarımsak ve parmesan ile birlikte makarna yemeği içine karıştırarak hızlı bir yemek hazırlayabilirsiniz. Roka ayrıca pizza veya pide üzerinde taze ve baharatlı bir dokunuş sağlar.

Rokayı, fındık, parmesan ve zeytinyağı ile karıştırarak bir pesto yapmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, sandviçlere veya dürümlere lezzet ve doku katmak için de ekleyebilirsiniz. Eğer elinizde fazla roka varsa, onu sarımsak ve limon ile soteleyerek basit bir garnitür olarak deneyebilirsiniz. Roka, çırpılmış yumurtalara da eklenebilir veya tahıl kasesi için bir taban olarak kullanılabilir; bu sayede baharatlı tadı diğer malzemelerle uyum sağlar.

👨‍⚕️️ Tıbbi uyarı

Bu web sitesindeki içerikler yalnızca bilgi amaçlıdır. Bu sitedeki hiçbir materyal profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerine geçmez.

Diğer kategorilerden ürünler keşfedin