Product HUB

Zencefil Kökü — Besin Değerleri, Sağlık Faydaları Ve Alışveriş İpuçları

zencefil kökü

Listonic Ekibi

3 Aralık 2024

Zencefil kökü, şifalı özellikleri ve keskin, baharatlı tadıyla tanınır. Sağlık faydalarını, zencefili nasıl seçeceğinizi ve saklayacağınızı öğrenin; ayrıca içeceklerde, yemeklerde ve doğal tedavilerde nasıl kullanabileceğinizi keşfedin.

Besin değerleri

100 gram ürün başına kalori, yağ, karbonhidrat ve protein gibi detaylı besin değerlerini inceleyin.

Besin Değerleri

Başına Miktar 100 g

Kalori

🔥 80 kcal

Başına Besin Değeri: 100 g% Günlük Değer*
Karbonhidrat18 6.55%
Lif2 7.14%
Şeker2 4%
Glisemik İndeks15 -
Protein2 g4%
Sodyum13 0.57%
Toplam Yağ1 1.28%

*Günlük Değer (%DV), bir porsiyondaki besin ögesinin günlük diyete ne kadar katkıda bulunduğunu gösterir. Genel beslenme önerileri için günde 2.000 kalori kullanılır.

Bilgiler ve ipuçları

📦
Zencefil kökünü dondurmak, onu saklamanın ve kullanmanın en kolay yoludur çünkü dondurulduğunda kabuğu bir kaşıkla çok daha kolay soyulabilir.

Sağlık faydaları

Zencefil kökünün daha iyi bir sağlık için beslenme düzeninde nasıl önemli bir bileşen olabileceğini öğrenin.
  • Antioksidanlar açısından zengin olan zencefil kökü, vücudu serbest radikallerden korur ve iltihaplanmayı azaltır.
  • Sindirim sağlığını destekler, hazımsızlık, şişkinlik ve bulantı belirtilerini hafifletir.
  • Bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir, antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde.
  • Eklemlerin sağlığını destekler, artrit ile ilişkili iltihap ve ağrıyı azaltır.
  • Kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir, genel metabolik sağlığı destekler.

Sağlık riskleri

Zencefil kökünün tüketimiyle ilgili olası riskleri öğrenin.
  • Zencefil kökü, sindirim sistemini destekleyerek mide rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirme, zencefil kökünün antioksidan özellikleri sayesinde vücudu hastalıklara karşı koruyabilir.
  • İltihap önleyici etkiler, zencefil kökünün iltihaplanmayı azaltarak ağrı ve rahatsızlıkları hafifletmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletme, zencefil kökü, boğaz ağrısını ve burun tıkanıklığını azaltarak solunum yollarını rahatlatabilir.
  • Kan dolaşımını iyileştirme, zencefil kökünün kan akışını artırarak kalp sağlığını destekleyebileceği düşünülmektedir.
Conversion widget image

Bakkal alışverişini daha hızlı planlayın

Nasıl seçilir?

Zencefil kökü, sert ve pürüzsüz olmalı, parlak ve gergin bir kabuğa sahip olmalıdır. Kök ne kadar ağır ve sert olursa, o kadar taze demektir. Yüzeyine hafifçe tıkladığınızda; parlak, nemli bir iç kısım ortaya çıkmalı ve keskin, baharatlı bir koku yaymalıdır.

Yumuşak, buruşuk veya üzerinde küf lekeleri olan zencefilden kaçının. Kaliteli zencefil kökü güçlü ve keskin bir aromaya sahip olmalı, yemeklere ve içeceklere canlı bir tat ve enerji katmalıdır.

Nasıl seçilir?

Zencefil kökü nasıl saklanır

Taze zencefil kökünün buzdolabında saklanması gerekir. Bir kağıt havluya sarın ve plastik bir torbaya veya hava geçirmez bir kap içine koyun. Doğru şekilde saklandığında, zencefil kökü üç haftaya kadar taze kalabilir.

Hava ile uzun süreli temas, zencefil kökünün kurumasına ve lezzetini kaybetmesine neden olabilir. Onu doğrudan ışıktan ve güçlü kokulu yiyeceklerden uzak tutmak önemlidir. Doğru bir şekilde saklamak, tazeliğini ve keskinliğini korumaya yardımcı olur.

✅ İlginç gerçek

Zencefil kökünü dondurmak, saklamak ve kullanmak için en kolay yoldur; çünkü dondurulduğunda kabuğu bir kaşıkla çok daha kolay soyuluyor.

Ne kadar dayanır?

Zencefil kökü, buzdolabında 3-4 hafta dayanabilir. Daha uzun süre saklamak için zencefil kökünü dondurabilirsiniz; bu şekilde 6 ay kadar taze kalır. Dondurmadan önce, kullanım kolaylığı için kabuğunu soyup dilimlemeniz önerilir.

Artanlarla ne yapılır?

Artan zencefil kökünü çeşitli tuzlu ve tatlı yemeklerde kullanabilirsiniz. Rendelerken sote yemeklere, marine soslarına veya soslara ekleyerek baharatlı ve aromatik bir tat katabilir, ya da sıcak suya demleyerek rahatlatıcı bir zencefil çayı hazırlayabilirsiniz. Zencefil kökü, kurabiye, kek veya muffin gibi fırınlanmış ürünlerde de harika bir şekilde kullanılır; bu sayede sıcaklık ve baharat katar.

Zencefil kökünü köri veya çorba tariflerinde derin bir lezzet katmak için kullanabilir, ya da meyve ve sebzelerle birlikte bir sorba hazırlamak için karıştırabilirsiniz. Eğer elinizde fazla zencefil kökü varsa, sushi veya salatalarla servis etmek için bir parti turşu zencefil yapmayı düşünebilirsiniz. Zencefil kökünü ayrıca şekerleyip tatlıların üstüne serpiştirebilir veya ekstra bir lezzet katmak için meyve kompostosu içine karıştırabilirsiniz. Hızlı ve sağlıklı bir atıştırmalık için, rendelenmiş zencefili yoğurda veya yulaftan yapılmış kahvaltılıklara eklemeyi deneyin ya da ev yapımı salata sosları ve vinaigrette'lere tat vermek için kullanın.

👨‍⚕️️ Tıbbi uyarı

Bu web sitesindeki içerikler yalnızca bilgi amaçlıdır. Bu sitedeki hiçbir materyal profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerine geçmez.

Diğer kategorilerden ürünler keşfedin