Product HUB

Aardappelpuree — Voedingsstoffen, Gezondheidsvoordelen En Shoptips

aardappelpuree photo

Listonic Team

1 november 2024

Aardappelpuree is een troostend en veelzijdig bijgerecht dat goed samengaat met verschillende hoofdgerechten. Ontdek de geheimen voor het maken van luchtige, romige aardappelpuree, begrijp welke aardappelsoorten het beste zijn voor pureren en leer hoe je ze kunt doordrenken met smaak.

Voedingsstoffen

Bekijk de gedetailleerde voedingswaarden, met informatie zoals calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten per 100 gram van het product.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per 100 g

Calorieën

🔥 83 kcal

Voedingswaarde per: 100 g% Dagelijkse waarde*
Koolhydraten19 6.91%
Vezels2 7.14%
Suikers2 4%
Glycemische Index70 -
Eiwitten2 4%
Natrium42 1.83%
Totale vetten0 -

*De % van de Dagelijkse Waarde (DV) geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie bijdraagt aan een dagelijkse voeding. 2.000 calorieën per dag worden gebruikt als algemeen voedingsadvies.

Feiten & tips

😋
Aardappelpuree is een basisgerecht in veel keukens en kan op smaak worden gebracht met boter, room, knoflook en kruiden.
📦
Weckpotten moeten op een koele, donkere plek worden bewaard, bij voorkeur rechtop, om oxidatie en besmetting door de deksel te minimaliseren.
📌
Gebruik restjes aardappelpuree voor aardappelpannekoeken of Noorse aardappel lefse.

Gezondheidsvoordelen

Leer hoe aardappelpuree, bereid met gezonde ingrediënten, een troostend en voedzaam bijgerecht kan zijn dat bijdraagt aan je algehele welzijn.
  • Rijk aan koolhydraten, wat zorgt voor een goede bron van langdurige energie voor het lichaam en de hersenen.
  • Hoog in kalium, wat de gezondheid van het hart ondersteunt, zorgt voor een goede spierfunctie en helpt de bloeddruk te reguleren.
  • Bevat essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine B6 en ijzer, die de algehele gezondheid en welzijn ondersteunen.
  • Hoog in vezels (als het met schil gemaakt is), wat de spijsvertering bevordert, regelmatige stoelgang ondersteunt en een gezond darmmicrobioom helpt behouden.
  • Troostvoedsel, wat kan bijdragen aan emotioneel welzijn en tevredenheid wanneer het met mate wordt geconsumeerd.

Gezondheidsrisico's

Wees je bewust van de mogelijke problemen die verband houden met aardappelpuree.
  • Hoge calorie-inhoud, vooral wanneer bereid met boter, room of kaas, wat kan bijdragen aan gewichtstoename bij overmatige consumptie.
  • Hoge koolhydraatinhoud, wat kan leiden tot snelle pieken in de bloedsuikerspiegel, vooral zorgwekkend voor diabetici of mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
  • Potentieel voor hoge natriumgehalte in sommige recepten, vooral wanneer sterk gekruid of gecombineerd met jus, wat kan bijdragen aan hoge bloeddruk en verhoogde cardiovasculaire risico's.
  • Laag voedingsdichtheid, vooral als het gemaakt is met geschilde aardappelen, wat veel van de vezels en voedingsstoffen in de aardappelschil verwijdert.
Conversion widget image

Maak een digitale boodschappenlijst!

Hoe te kiezen?

Aardappelpuree moet romig en glad zijn, zonder klontjes. De textuur moet fluweelachtig zijn, en de kleur moet een consistente off-white zijn, zonder tekenen van bruining of uitdroging.

Kies geen aardappelpuree die plakkerig of waterig is, want dit kan wijzen op overbewerking of slechte bereiding. Goed bereide aardappelpuree moet een boterachtige, rijke smaak hebben, versterkt met precies de juiste hoeveelheid melk en boter.

Hoe te kiezen?

Hoe te bewaren?

Restjes aardappelpuree moeten in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard. Koel ze binnen twee uur na het koken om ze veilig en vers te houden. Goed bewaard, kunnen ze tot drie dagen meegaan.

Laat aardappelpuree niet te lang op kamertemperatuur staan, omdat dit de groei van bacteriën kan bevorderen. Vermijd het bewaren in metalen containers omdat ze een vreemde smaak kunnen ontwikkelen. Voor de beste resultaten, verwarm alleen de porties die je nodig hebt om de kwaliteit te behouden.

✅ Interessant feit

Om een romige textuur te behouden bij het opwarmen van aardappelpuree, voeg je een scheutje melk of room toe en roer je goed om de oorspronkelijke consistentie te herstellen.

Wat te doen met restjes?

Restjes aardappelpuree kunnen worden gebruikt in verschillende stevige en troostrijke gerechten. Verwarm ze opnieuw als bijgerecht voor vlees, groenten of stoofschotels, of gebruik ze als topping voor een shepherd's pie met gehakt en groenten. Aardappelpuree is ook heerlijk als je het omtovert tot aardappelkoekjes of kroketten, door het te mengen met eieren, bloem en kruiden, en vervolgens te bakken tot ze goudbruin zijn.

Gebruik aardappelpuree als vulling voor gevulde groenten, zoals paprika's of champignons, of meng het door een ovenschotel met kaas en spek. Als je veel aardappelpuree hebt, overweeg dan om een batch gnocchi te maken door het te mengen met bloem en eieren, het deeg te rollen en te koken. Aardappelpuree kan ook worden gebruikt om soepen of sauzen te verdikken, of als een laagje over een gehaktbrood voor een troostrijke maaltijd. Voor een snelle snack, verwarm aardappelpuree en serveer het met jus of gesmolten kaas.

👨‍⚕️️ Medische disclaimer

De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden. Geen enkel materiaal op deze site is bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Ontdek producten uit andere categorieën