Product HUB

Brie — Voedingsstoffen, Gezondheidsvoordelen En Shoptips

brie photo

Listonic Team

1 november 2024

Zacht en romig met een milde maar herkenbare smaak, is brie kaas een favoriet onder kaasliefhebbers. Ontdek het voedingsprofiel, leer hoe je kwaliteit in brie kaas kunt herkennen en krijg tips over het bewaren ervan om de smaak en textuur te behouden.

Voedingsstoffen

Bekijk de gedetailleerde voedingswaarden, met informatie zoals calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten per 100 gram van het product.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per 100 g

Calorieën

🔥 334 kcal

Voedingswaarde per: 100 g% Dagelijkse waarde*
Koolhydraten1 0.36%
Vezels0 -
Suikers1 2%
Glycemische Index0 -
Eiwitten21 42%
Natrium629 27.35%
Totale vetten28 35.9%

*De % van de Dagelijkse Waarde (DV) geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie bijdraagt aan een dagelijkse voeding. 2.000 calorieën per dag worden gebruikt als algemeen voedingsadvies.

Feiten & tips

🛒
Vermijd ammoniakgeuren of verkleuring.
😋
Brie is een zachte kaas die vernoemd is naar de Franse regio waar hij vandaan komt.
📦
Briketten moeten op een koele, donkere plek worden bewaard, bij voorkeur rechtop, om oxidatie en besmetting te minimaliseren.

Gezondheidsvoordelen

Ontdek hoe brie, als je het met mate geniet, een heerlijke aanvulling kan zijn op een evenwichtig dieet en je kwaliteit van leven kan verbeteren.
  • Rijk aan eiwitten, wat essentieel is voor spiergroei, herstel en de algehele werking van het lichaam.
  • Hoog in calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden, en het risico op osteoporose vermindert.
  • Bevat gezonde vetten die energie leveren en de celfunctie ondersteunen.
  • Levert essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine A, vitamine B12 en fosfor, die de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunen.
  • Bron van probiotica als het gemaakt is van ongepasteuriseerde melk, wat de darmgezondheid kan ondersteunen door een gezonde balans van darmbacteriën te bevorderen.

Gezondheidsrisico's

Ontdek de gezondheidsrisico's en mogelijke zorgen met betrekking tot brie.
  • Hoge verzadigde vetgehalte dat kan bijdragen aan verhoogde cholesterolniveaus en het risico op hartziekten kan verhogen bij overmatige consumptie.
  • Hoge calorie-inhoud die kan bijdragen aan gewichtstoename als het niet met mate wordt geconsumeerd, vooral in combinatie met andere calorie rijke voedingsmiddelen.
  • Potentieel voor allergische reacties vooral bij mensen met zuivelallergieën, wat symptomen zoals jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen kan veroorzaken.
  • Risico op besmetting met schadelijke bacteriën zoals Listeria, vooral als de kaas niet goed wordt bewaard of over de houdbaarheidsdatum is.
Conversion widget image

Maak een digitale boodschappenlijst!

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van brie moet de focus liggen op varianten met een zachte, romige textuur en een witte, eetbare korst. De kaas moet een milde, aardse geur hebben en soepel zijn onder lichte druk, maar niet te nat of lopend. Het mag niet te scherp of ammoniakachtig ruiken.

Verwerp brie die naar ammoniak ruikt of een gebarsten of verkleurde korst heeft, dit zijn tekenen dat de kaas overrijp of slecht opgeslagen is. Vermijd ook brie die te stevig of krijtachtig aanvoelt, omdat deze mogelijk niet voldoende gerijpt is.

Hoe te kiezen?

Hoe te bewaren?

Briekaas moet in de koelkast worden bewaard, gewikkeld in was- of bakpapier en vervolgens losjes in plasticfolie. Deze methode laat de kaas ademen terwijl het voorkomt dat het uitdroogt. Goed bewaard kan briekaas tot twee weken meegaan.

Overschot aan vocht en luchtdichte containers kunnen ervoor zorgen dat briekaas te zacht wordt en bederft. Bewaak brie niet in direct contact met plastic gedurende lange tijd, omdat dit de smaak kan veranderen. Regelmatig controleren op schimmelgroei op het oppervlak zorgt ervoor dat de kaas veilig blijft om te eten.

✅ Interessant feit

Om de smaak van brie te verbeteren naarmate het rijpt, kun je overwegen om het ongeveer 30 minuten voor het serveren op kamertemperatuur te laten staan; dit zorgt ervoor dat de kaas zachter wordt en een rijkere smaak en textuur ontwikkelt.

Wat te doen met restjes?

Restjes brie kunnen worden gebruikt in verschillende gastronomische gerechten. Smeer het op crackers of brood met een drizzle van honing of fruitjam voor een snelle en elegante snack. Brie is ook uitstekend in gegrilde kaas sandwiches, waar het prachtig smelt en een rijke, romige smaak toevoegt.

Gebruik brie als topping voor pizza's of flatbreads, gecombineerd met ingrediënten zoals prosciutto, vijgen of rucola. Het kan ook worden gebakken in bladerdeeg met jam of noten om een heerlijke gebakken brie appetizer te maken. Als je veel brie hebt, overweeg dan om het toe te voegen aan een kaasplank of het te verwerken in een quiche of frittata voor een romige, decadente toets. Brie kan ook worden gebruikt in hartige taarten met gekarameliseerde uien of simpelweg gesmolten over geroosterde groenten voor een luxe afwerking.

👨‍⚕️️ Medische disclaimer

De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden. Geen enkel materiaal op deze site is bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Ontdek producten uit andere categorieën