Product HUB

Brood — Voedingsstoffen, Gezondheidsvoordelen En Shoptips

brood photo

Listonic Team

1 november 2024

Brood is een universeel basisvoedsel dat in ontelbare variëteiten voorkomt, elk met een eigen textuur, smaak en voedingsprofiel. Ontdek de verschillende soorten brood, hun gezondheidsvoordelen en tips voor het kiezen van vers brood en het bewaren ervan om de smaak en zachtheid te behouden.

Voedingsstoffen

Bekijk de gedetailleerde voedingswaarden, met informatie zoals calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten per 100 gram van het product.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per 100 g

Calorieën

🔥 265 kcal

Voedingswaarde per: 100 g% Dagelijkse waarde*
Koolhydraten49 17.82%
Vezels3 10.71%
Suikers5 10%
Glycemische Index75 -
Eiwitten9 18%
Natrium491 21.35%
Totale vetten3 3.85%

*De % van de Dagelijkse Waarde (DV) geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie bijdraagt aan een dagelijkse voeding. 2.000 calorieën per dag worden gebruikt als algemeen voedingsadvies.

Feiten & tips

🛒
Kies voor brood met volle granen en minimale conserveringsmiddelen. Zuurdesem heeft voordelen van natuurlijke fermentatie.
😋
Het oudste bekende brood werd meer dan 14.000 jaar geleden in Jordanië gebakken.
📦
Bewaar paneermeel in een luchtdichte container op een koele, droge plaats tot zes maanden. Voor langere bewaring kun je het in een luchtdichte container of diepvrieszak tot een jaar invriezen.

Gezondheidsvoordelen

Ontdek hoe brood, wanneer je het verstandig kiest, een essentieel onderdeel kan zijn van een voedzaam dieet en een goede gezondheid.
  • Levert langdurige energie dankzij de complexe koolhydraten, waardoor het een goede brandstofbron is voor lichaam en geest.
  • Kan een bron van vezels zijn als het gemaakt is van volle granen, wat de spijsvertering ondersteunt en regelmatige stoelgang bevordert.
  • Bevat essentiële vitamines en mineralen zoals B-vitamines, ijzer en magnesium, die de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunen.
  • Veelzijdig en voedzaam, als basis voor verschillende gezonde toppings en vullingen.

Gezondheidsrisico's

Ontdek de gezondheidsrisico's en zorgen die samenhangen met brood.
  • Hoge koolhydraatgehalte die snelle pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken, wat vooral zorgwekkend is voor diabetici of mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
  • Lage voedingsdichtheid, vooral in wit brood gemaakt van verfijnde bloem, dat essentiële voedingsstoffen en vezels mist in vergelijking met volkoren opties.
  • Potentieel voor overconsumptie wat kan leiden tot een overmatige calorie-inname en gewichtstoename, vooral wanneer het wordt gecombineerd met calorierijke smeersels of vullingen.
  • Gluteninhoud die het ongeschikt maakt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie, wat mogelijk spijsverteringsproblemen en andere gezondheidskwesties kan veroorzaken.
Conversion widget image

Maak een digitale boodschappenlijst!

Hoe te kiezen?

Brood moet een krokante korst hebben en een zachte, luchtige binnenkant, bij voorkeur gemaakt van volle granen met weinig toegevoegde suikers of conserveermiddelen. Het aroma moet vers en gistachtig zijn, een kenmerk van goede fermentatiepraktijken.

Verwerp brood dat te zwaar aanvoelt of een uniforme, sponsachtige textuur heeft, wat vaak een teken is van overbewerking. Vermijd ook brood met tekenen van schimmel of een ongebruikelijke geur, wat aangeeft dat het niet meer vers is.

Hoe te kiezen?

Hoe te bewaren?

Brood moet op kamertemperatuur worden bewaard in een brooddoos of een papieren zak om de korst te behouden. Plastic zakken kunnen worden gebruikt als je een zachtere korst verkiest. Brood blijft meestal tot een week goed als het op de juiste manier wordt bewaard

Koeling kan ervoor zorgen dat brood sneller oud wordt, dus het is het beste om dit te vermijden. Vochtigheid kan schimmelgroei veroorzaken, dus het is essentieel om brood op een droge plaats te bewaren. Voor langere opslag is het effectief om sneetjes brood in luchtdichte zakken in te vriezen

✅ Interessant feit

Om je brood langer vers te houden, kun je overwegen een schijfje appel of een stuk selderij aan de brooddoos toe te voegen; dit helpt de vochtigheid op peil te houden en voorkomt dat het brood te snel uitdroogt.

Wat te doen met restjes?

Overgebleven brood kan worden omgevormd tot een verscheidenheid aan heerlijke gerechten. Maak paneermeel door het te drogen en te malen, perfect voor het paneren van vlees of als topping voor ovenschotels. Je kunt brood ook gebruiken om croutons voor salades of soepen te maken door het in blokjes te snijden en te roosteren met olijfolie en kruiden.

Transformeer overgebleven brood in een zoete broodpudding door het te weken in een custardmengsel en te bakken tot het goudbruin is. Het kan ook worden gebruikt om wentelteefjes of gevulde wentelteefjes voor het ontbijt te maken. Als je veel overgebleven brood hebt, overweeg dan om een strata of hartige broodpudding met kaas en groenten te maken. Brood kan ook worden omgevormd tot bruschetta door plakjes te roosteren en te beleggen met tomaten, knoflook en basilicum, of eenvoudigweg worden ingevroren voor later gebruik.

👨‍⚕️️ Medische disclaimer

De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden. Geen enkel materiaal op deze site is bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Ontdek producten uit andere categorieën