Product HUB

Ciabatta — Voedingsstoffen, Gezondheidsvoordelen En Shoptips

ciabatta photo

Listonic Team

1 november 2024

Ciabatta is een Italiaans brood dat bekendstaat om zijn taaie textuur en luchtige kruim. Ontdek de oorsprong van ciabatta, hoe je het thuis kunt bakken en de beste manieren om dit rustieke brood te serveren en ervan te genieten.

Voedingsstoffen

Bekijk de gedetailleerde voedingswaarden, met informatie zoals calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten per 100 gram van het product.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per 100 g

Calorieën

🔥 271 kcal

Voedingswaarde per: 100 g% Dagelijkse waarde*
Koolhydraten53 19.27%
Vezels3 10.71%
Suikers1 2%
Glycemische Index72 -
Eiwitten9 18%
Natrium488 21.22%
Totale vetten1 1.28%

*De % van de Dagelijkse Waarde (DV) geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie bijdraagt aan een dagelijkse voeding. 2.000 calorieën per dag worden gebruikt als algemeen voedingsadvies.

Feiten & tips

😋
Ciabatta-brood, dat zijn oorsprong in Italië heeft, staat bekend om zijn rustieke uitstraling en taaie textuur.
📦
Bewaar ongeopende cider op een koele, droge plek. Na opening, in de koelkast bewaren en binnen een week consumeren voor de beste kwaliteit.
📌
Als je een oude ciabatta wilt 'opfrissen', houd deze dan onder koud stromend water en plaats hem daarna in een voorverwarmde oven of verwarm hem in de magnetron.

Gezondheidsvoordelen

Ontdek hoe ciabatta een heerlijke broodkeuze kan zijn die een uitgebalanceerd dieet aanvult en je eetervaring verbetert.
  • Levert langdurige energie door de complexe koolhydraten, waardoor het een goede brandstofbron is voor het lichaam en de hersenen.
  • Veelzijdig en handig, als basis voor verschillende gezonde toppings en vullingen.
  • Bevat essentiële vitamines en mineralen als het gemaakt is van verrijkt meel, met voedingsstoffen zoals B-vitamines en ijzer.
  • Laag in vet, waardoor het een geschikte optie is voor wie vetinname wil verminderen.

Gezondheidsrisico's

Ontdek de mogelijke gezondheidsrisico's en zorgen die verband houden met ciabatta.
  • Hoge koolhydraatgehalte die snelle pieken in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken, wat vooral zorgwekkend is voor diabetici of mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
  • Laag voedingsdichtheid omdat ciabatta meestal gemaakt is van verfijnd witmeel, wat essentiële voedingsstoffen en vezels mist in vergelijking met volkoren opties.
  • Hoge calorie-inhoud die kan bijdragen aan gewichtstoename als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, vooral in combinatie met calorierijke smeersels of vullingen.
  • Gluteninhoud die het ongeschikt maakt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie, wat mogelijk spijsverteringsproblemen en andere gezondheidskwesties kan veroorzaken.
Conversion widget image

Maak een digitale boodschappenlijst!

Hoe te kiezen?

Een goed gemaakte ciabatta heeft een krokante korst en een zachte, poreuze binnenkant die perfect is om olijfolie en azijn op te nemen. Klop op de onderkant van het brood; het moet hol klinken, wat aangeeft dat het precies goed is gebakken.

Neem geen ciabatta die zwaar of stevig aanvoelt, want deze eigenschappen wijzen vaak op onvoldoende rijping of bakken. Echte ciabatta moet licht en luchtig van binnen zijn, met een robuuste, taaie korst.

Hoe te kiezen?

Hoe te bewaren?

Ciabatta bewaar je het beste op kamertemperatuur in een papieren zak om de korst krokant te houden. Als je het langer moet bewaren, is invriezen een goede optie. Goed opgeborgen ciabatta kan tot twee dagen op kamertemperatuur meegaan.

Vochtigheid kan ciabatta soggy maken, dus het is belangrijk om het droog te houden. Vermijd het bewaren in plastic zakken, omdat die vocht kunnen vasthouden. Verwarm bevroren ciabatta in de oven om de krokante textuur te herstellen. Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je het invriest om ijskristallen te voorkomen.

✅ Interessant feit

Om de versheid van ciabatta te behouden, kun je het beste een stuk bakpapier tussen het brood en de papieren zak plaatsen; dit helpt om overtollig vocht te absorberen en de krokante korst te behouden.

Wat te doen met restjes?

Overgebleven ciabatta kan op verschillende manieren worden gebruikt. Snijd het in plakken en toast het voor bruschetta, belegd met tomaten, knoflook en basilicum, of gebruik het als basis voor een panini met je favoriete vullingen. Ciabatta is ook heerlijk als het in plakken is gesneden en getoast als croutons voor salades of soepen.

Gebruik ciabatta om wentelteefjes te maken door het in een custardmengsel te weken en te bakken tot het goudbruin is, of maak er een broodpudding van voor een zoet of hartig gerecht. Als je veel ciabatta hebt, overweeg dan om een batch knoflookbrood te maken door plakken in te smeren met boter en knoflook, en ze vervolgens te roosteren tot ze knapperig zijn. Ciabatta kan ook worden gebruikt als basis voor open sandwiches of belegd met kaas en gebakken voor een snelle snack. Voor een eenvoudig voorgerecht kun je plakken getoaste ciabatta serveren met een drizzle olijfolie en een snufje zeezout.

👨‍⚕️️ Medische disclaimer

De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden. Geen enkel materiaal op deze site is bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Ontdek producten uit andere categorieën