Product HUB

Couscous — Voedingsstoffen, Gezondheidsvoordelen En Shoptips

couscous photo

Listonic Team

1 november 2024

Couscous, een essentieel onderdeel van de Noord-Afrikaanse keuken, zijn kleine korrels van durumtarwe die snel koken, waardoor het een veelzijdige basis is voor vele gerechten. Ontdek de voedingsvoordelen, leer hoe je luchtige couscous perfect bereidt en verken creatieve manieren om het te verwerken in maaltijden met groenten, vlees of sauzen.

Voedingsstoffen

Bekijk de gedetailleerde voedingswaarden, met informatie zoals calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten per 100 gram van het product.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per 100 g

Calorieën

🔥 376 kcal

Voedingswaarde per: 100 g% Dagelijkse waarde*
Koolhydraten77 28%
Vezels5 17.86%
Suikers0 -
Glycemische Index65 -
Eiwitten13 26%
Natrium10 0.43%
Totale vetten1 1.28%

*De % van de Dagelijkse Waarde (DV) geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie bijdraagt aan een dagelijkse voeding. 2.000 calorieën per dag worden gebruikt als algemeen voedingsadvies.

Feiten & tips

😋
Couscous, een basisvoedsel in de Noord-Afrikaanse keuken, zijn kleine gestoomde balletjes van durumtarwe semolina.
📦
Bewaar verse krabbenvingers in de koelkast en gebruik ze binnen één tot twee dagen. Voor langere opslag kun je ze in een luchtdichte container of diepvrieszak tot drie maanden invriezen. Gekookte krabbenvingers kunnen tot drie dagen in de koelkast worden bewaard.

Gezondheidsvoordelen

Leer hoe couscous een snelle en voedzame graanoptie kan zijn die een uitgebalanceerd dieet ondersteunt en je algehele gezondheid verbetert.
  • Rijk aan complexe koolhydraten, die zorgen voor langdurige energie en de algehele lichaamsfuncties ondersteunen.
  • Bevat essentiële vitamines en mineralen zoals selenium, dat het immuunsysteem en de schildkliergezondheid ondersteunt.
  • Laag in vet, waardoor het een hart-gezonde aanvulling op maaltijden is.
  • Veelzijdig en gemakkelijk te bereiden, waardoor het een handige en voedzame basis is voor verschillende gerechten.
  • Kan verrijkt worden met extra voedingsstoffen zoals foliumzuur, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid en welzijn.

Gezondheidsrisico's

Ontdek de mogelijke gezondheidsrisico's en zorgen met betrekking tot couscous.
  • Hoge koolhydraatgehalte die snelle pieken in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken, wat vooral zorgwekkend is voor diabetici of mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
  • Laag nutriëntengehalte, vooral als het gemaakt is van geraffineerd tarwe, wat minder voedingsstoffen en vezels biedt in vergelijking met volle granen.
  • Gluteninhoud, aangezien couscous van tarwe is gemaakt, waardoor het ongeschikt is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidskwesties.
  • Risico op overconsumptie door de lichte textuur, wat kan leiden tot een overmatige calorie-inname als men niet op de portiegrootte let.
Conversion widget image

Maak een digitale boodschappenlijst!

Hoe te kiezen?

Couscous moet uniform van grootte zijn en een bleke, romige kleur hebben. Het mag geen vreemde geuren hebben of klonterig lijken. Controleer of de couscous los is en vrij stroomt wanneer je het uit de verpakking giet.

Vermijd couscous die verkleurd lijkt of muf ruikt, wat kan aangeven dat het oud is of aan vocht is blootgesteld. Goed opgeslagen couscous moet licht en luchtig koken, niet plakkerig of papperig.

Hoe te kiezen?

Hoe te bewaren?

Couscous moet worden bewaard in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Een voorraadkast of kast uit de buurt van direct zonlicht is ideaal. Goed bewaard, kan couscous enkele maanden meegaan zonder aan kwaliteit in te boeten.

Blootstelling aan vocht kan ervoor zorgen dat couscous klontert en bederft. Het is belangrijk om het uit de buurt van warmtebronnen en vochtige omgevingen te houden. Zorg ervoor dat de container goed afgesloten is om de textuur en smaak te behouden en besmetting te voorkomen

✅ Interessant feit

Om couscous vers te houden en ongedierte te vermijden, kun je overwegen om een of twee laurierbladeren in de luchtdichte container te doen. Dit natuurlijke afschrikmiddel kan helpen om insecten af te schrikken terwijl de kwaliteit van de couscous behouden blijft.

Wat te doen met restjes?

Restjes couscous kunnen worden gebruikt in verschillende snelle en gemakkelijke gerechten. Meng het met groenten, kruiden en een vinaigrette voor een lichte en smaakvolle salade, of voeg het toe aan een graan bowl met je favoriete toppings. Couscous is ook heerlijk in gevulde groenten, zoals paprika's of tomaten, waar het de smaken van de vulling opneemt.

Gebruik couscous als basis voor een roerbakgerecht met groenten en eiwitten, of meng het door een soep voor extra volume en textuur. Als je veel couscous hebt, overweeg dan om een batch couscouskoekjes te maken door de couscous te mengen met eieren, kruiden en kaas, en deze vervolgens te bakken tot ze goudbruin zijn. Couscous kan ook worden toegevoegd aan een ovenschotel met groenten en een romige saus, of geserveerd worden als bijgerecht bij gegrild vlees of vis. Voor een snelle snack, probeer couscous te mengen met geroosterde groenten en een scheutje olijfolie en citroensap.

👨‍⚕️️ Medische disclaimer

De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden. Geen enkel materiaal op deze site is bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Ontdek producten uit andere categorieën