Product HUB

Gedroogd Fruit — Voedingsstoffen, Gezondheidsvoordelen En Shoptips

gedroogd fruit photo

Listonic Team

1 november 2024

Gedroogd fruit zoals rozijnen, pruimen en abrikozen zijn voedzame snacks die een explosie van smaak en energie bieden. Ontdek de verscheidenheid aan gedroogd fruit die beschikbaar is, hun gezondheidsvoordelen en tips om ze in je dieet op te nemen, zowel in zoete als hartige gerechten.

Voedingsstoffen

Bekijk de gedetailleerde voedingswaarden, met informatie zoals calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten per 100 gram van het product.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per 100 g

Calorieën

🔥 359 kcal

Voedingswaarde per: 100 g% Dagelijkse waarde*
Koolhydraten92 33.45%
Vezels8 28.57%
Suikers63 126%
Glycemische Index40 -
Eiwitten3 6%
Natrium29 1.26%
Totale vetten2 2.56%

*De % van de Dagelijkse Waarde (DV) geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie bijdraagt aan een dagelijkse voeding. 2.000 calorieën per dag worden gebruikt als algemeen voedingsadvies.

Feiten & tips

😋
Gedroogd fruit is rijk aan voedingsstoffen en heeft doorgaans een lange houdbaarheid.
📦
Bewaar melkpoeder in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Het kan tot een jaar houdbaar blijven. Eenmaal opnieuw gemengd, moet het in de koelkast worden bewaard en binnen drie tot vijf dagen worden gebruikt.

Gezondheidsvoordelen

Ontdek hoe gedroogd fruit een handige en voedzame snackoptie kan zijn die bijdraagt aan een evenwichtige en gezonde levensstijl.
  • Rijk aan vezels, wat de spijsvertering ondersteunt, regelmatige stoelgang bevordert en een gezond darmmicrobioom helpt behouden.
  • Hoog in antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en ontstekingen verminderen.
  • Bevat essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine A, vitamine C, kalium en ijzer, die bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn.
  • Geeft snelle energie door natuurlijke suikers, waardoor het een handige en voedzame snackoptie is.

Gezondheidsrisico's

Onderzoek de zorgen die verband houden met gedroogd fruit.
  • Hoge suikerinhoud omdat het droogproces de suikers concentreert, wat kan bijdragen aan gewichtstoename, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes bij overmatige consumptie.
  • Hoge calorie-inhoud die kan leiden tot gewichtstoename als gedroogd fruit vaak of in grote porties wordt gegeten.
  • Mogelijkheid van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of diarree door de hoge vezelinhoud, vooral bij grote hoeveelheden.
  • Risico op blootstelling aan zwaveldioxide dat als conserveermiddel in sommige gedroogde vruchten wordt gebruikt, wat allergische reacties of ademhalingsproblemen kan veroorzaken bij gevoelige personen.
Conversion widget image

Maak een digitale boodschappenlijst!

Hoe te kiezen?

Gedroogd fruit zoals mango's, appels en peren moet levendige kleuren behouden en een zachte, taaie textuur hebben. Controleer de verpakking op tekenen van overtollige vochtigheid of condensatie, wat kan leiden tot bederf.

Koop geen gedroogd fruit dat vervaagd is of te droog aanvoelt, want dit suggereert dat het te lang is opgeslagen en zijn smaak heeft verloren. Kwaliteitsgedroogd fruit moet geurend zijn en smaken zoals hun verse tegenhangers.

Hoe te kiezen?

Hoe te bewaren?

Gedroogd fruit moet in een luchtdichte container op kamertemperatuur worden bewaard. Bewaar ze in een koele, droge voorraadkast om hun textuur en smaak te behouden. Goed opgeslagen kan gedroogd fruit tot zes maanden meegaan

Vocht en warmte kunnen ervoor zorgen dat gedroogd fruit bederft. Het is het beste om ze uit de buurt van warmtebronnen te bewaren. Door de container goed af te sluiten blijven ze vers en smakelijk

✅ Interessant feit

Als je van plan bent gedroogd fruit voor langere tijd op te slaan, overweeg dan om het vacuüm te verpakken om het beter te beschermen tegen vocht en de houdbaarheid te verlengen.

Wat te doen met restjes?

Restjes gedroogd fruit kunnen in verschillende gerechten worden gebruikt. Voeg ze toe aan salades met groenten, noten en een pittige vinaigrette, of meng ze door graangerechten zoals couscous of quinoa voor een vleugje zoetheid. Gedroogd fruit is ook geweldig in gebakken goederen, waar ze een chewy textuur en natuurlijke zoetheid aan toevoegen.

Gebruik gedroogd fruit in een trail mix met noten, zaden en chocolade, of meng ze door yoghurt of havermout voor een snel en gezond ontbijt. Als je veel gedroogd fruit hebt, overweeg dan om een batch fruitcompote te maken om te serveren bij vlees of desserts, of gebruik ze in een vulling voor geroosterd vlees of groenten. Gedroogd fruit kan ook worden gerehydrateerd en gebruikt in stoofschotels of tajines voor een zoete tegenhanger van hartige smaken. Voor een snelle snack, geniet van gedroogd fruit op zichzelf of gemengd in een granola voor extra textuur en smaak.

👨‍⚕️️ Medische disclaimer

De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden. Geen enkel materiaal op deze site is bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Ontdek producten uit andere categorieën