Product HUB

Gedroogde Pruimen — Voedingsstoffen, Gezondheidsvoordelen En Shoptips

gedroogde pruimen photo

Listonic Team

1 november 2024

Gedroogde pruimen, vaak bekend als pruimen, staan bekend om hun spijsverteringsvoordelen en zoete, diepe smaak. Ontdek de voedingsvoordelen van gedroogde pruimen en leer verschillende manieren om ze in je dieet op te nemen, of het nu als snack is of verwerkt in gerechten.

Voedingsstoffen

Bekijk de gedetailleerde voedingswaarden, met informatie zoals calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten per 100 gram van het product.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per 100 g

Calorieën

🔥 240 kcal

Voedingswaarde per: 100 g% Dagelijkse waarde*
Koolhydraten64 23.27%
Vezels7 25%
Suikers38 76%
Glycemische Index29 -
Eiwitten2 4%
Natrium2 0.09%
Totale vetten0 -

*De % van de Dagelijkse Waarde (DV) geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie bijdraagt aan een dagelijkse voeding. 2.000 calorieën per dag worden gebruikt als algemeen voedingsadvies.

Feiten & tips

😋
Gedroogde pruimen staan bekend om hun spijsverteringsvoordelen dankzij hun hoge vezelgehalte.
📦
Bewaar ongeopende flessen droge wijn liggend op een koele, donkere plaats. Na opening, zet ze in de koelkast en gebruik ze binnen drie tot vijf dagen voor de beste smaak.

Gezondheidsvoordelen

Ontdek hoe gedroogde pruimen, bekend om hun vezelgehalte, de spijsvertering kunnen bevorderen en bijdragen aan een algemeen gevoel van welzijn.
  • Rijk aan vezels, wat de spijsvertering bevordert, zorgt voor regelmatige stoelgang en een gezonde darmmicrobioom.
  • Bevat veel antioxidanten, zoals fenolische verbindingen, die het lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen en ontstekingen verminderen.
  • Ondersteunt de gezondheid van de botten door voedingsstoffen zoals vitamine K, kalium en boor te leveren, die belangrijk zijn voor botdichtheid en -sterkte.
  • Kan de hartgezondheid ondersteunen door het verbeteren van cholesterolniveaus en het verlagen van de bloeddruk dankzij het hoge kaliumgehalte.
  • Levert essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine A, vitamine C en ijzer, die de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunen.

Gezondheidsrisico's

Leer meer over de mogelijke zorgen rondom gedroogde pruimen.
  • Hoge suikerinhoud omdat het droogproces de suikers concentreert, wat kan bijdragen aan gewichtstoename, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes bij overmatige consumptie.
  • Hoge calorie-inhoud die kan leiden tot gewichtstoename als gedroogde pruimen vaak of in grote porties worden gegeten.
  • Mogelijkheid tot spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of diarree door de hoge vezelinhoud en het natuurlijke laxerend effect, vooral bij grote hoeveelheden.
  • Risico op blootstelling aan zwaveldioxide dat als conserveermiddel in sommige gedroogde pruimen wordt gebruikt, wat allergische reacties of ademhalingsproblemen kan veroorzaken bij gevoelige personen.
Conversion widget image

Maak een digitale boodschappenlijst!

Hoe te kiezen?

Gedroogde pruimen moeten een diepe paarse kleur hebben en enigszins zacht aanvoelen. Ze mogen niet te hard zijn. Controleer of ze geen gekristalliseerd oppervlak hebben, wat hun natuurlijke zoetheid kan verminderen.

Vermijd gedroogde pruimen die te plakkerig of aan elkaar gekleefd zijn, want dit kan erop wijzen dat ze aan teveel vocht zijn blootgesteld. Kwaliteitsgedroogde pruimen moeten stevig en kauwbaar zijn, met een natuurlijke zoetheid en een lichte zuurheid.

Hoe te kiezen?

Hoe te bewaren?

Gedroogde pruimen moeten worden bewaard in een luchtdichte container op kamertemperatuur. Bewaar ze in een koele, droge voorraadkast om hun zachtheid en smaak te behouden. Goed opgeborgen kunnen gedroogde pruimen tot zes maanden meegaan

Blootstelling aan vocht kan ervoor zorgen dat gedroogde pruimen plakkerig worden en bederven. Het is het beste om ze uit de buurt van warmtebronnen te houden. Een goed afgesloten container zorgt ervoor dat ze vers en heerlijk blijven

✅ Interessant feit

Overweeg om een klein voedselveilig droogmiddel in het doosje te doen om de gedroogde pruimen vrij van vocht te houden.

Wat te doen met restjes?

Overgebleven gedroogde pruimen, ook wel bekend als pruimen, kunnen worden gebruikt in verschillende zoete en hartige gerechten. Snijd ze fijn en voeg ze toe aan salades met groene bladgroenten, noten en een pittige vinaigrette, of meng ze door graangerechten zoals couscous of quinoa voor een vleugje zoetheid. Gedroogde pruimen zijn ook geweldig in smoothies, waar ze natuurlijke zoetheid en een chewy textuur aan toevoegen.

Gebruik gedroogde pruimen in gebakken goederen zoals taarten, muffins of brood voor extra vocht en smaak. Als je veel gedroogde pruimen hebt, overweeg dan om een batch pruimenjam te maken of ze te gebruiken in een fruitcompote om te serveren bij vlees zoals varkensvlees of kip. Gedroogde pruimen kunnen ook worden gerehydrateerd en gebruikt in stoofschotels of tajines voor een zoete tegenhanger van hartige smaken. Voor een gezonde snack, geniet van gedroogde pruimen op zichzelf of gemengd in een trailmix met noten en zaden.

👨‍⚕️️ Medische disclaimer

De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden. Geen enkel materiaal op deze site is bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

Ontdek producten uit andere categorieën